pepatah bugis

"narekko sompe'ko,aja' muahcaji ana'guru,ancaji punggawako"-kalau kamu pergi merantau janganlah menjadi anak buah,tapi berjuanglah menjadi pemimpinnya"

pepatah minangkabau

dari mano titiak pelito,dari tangluang nan berapi,dari mano asa niniak kito,dari puncak gunung merapi

almarhum sultan ahmad muazzam shah

almarhum sultan ahmad muazzam shah

cogan kesultanan pahang

cogan kesultanan pahang
cogan diraja kesultanan pahang

cogan empayar kesultanan johor-riau-lingga-pahang

cogan empayar kesultanan johor-riau-lingga-pahang

pekan pahang

pekan pahang
pemandangan bandar pekan lama pahang

Thursday, November 24, 2011

cucu raja bendahara seri maharaja tun mutahir pahang

berdiri paling kanan sekali ialah cadet officer che wan tahir bin tun abdul rahman(che wan aman)ibni raja bendahara seri maharaja tun mutahir pahang 1857-1863,tun tahir adalah anakanda kepada tun abd rahman yakni putera kedua kepada bendahara tun mutahir pahang.tun tahir lahir pada 15 october 1884 dan meninggal pada tahun 1928.beliau berkhidmat sebagai private ,kemudian corporal dan juga cadet officer di johore military force bukit timbalan.tuntahir adalah moyang kepada biduanita dato sharifah aini,pengarah filem aziz m.osman,dzulkifly m.osman dan penulis buku suzana m.osman.foto ini mungkin diambil lebih kurang dalam tahun 1920an

8 comments:

 1. glee.amber@gmail.comApril 24, 2012 at 6:25 PM

  http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com
  disitu ada salahsilah tun mutahir.
  saya cucu kepada wan shahid bin wan mohamed bin wan da bin wan muthair

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam, saya pangkat makcik pd kamu..ayahanda saya Wan Abd Ghani adik beradik dgn atuk kamu yang saya panggil pak lang.

   Delete
  2. salam, saya pangkat makcik pd kamu..ayahanda saya Wan Abd Ghani adik beradik dgn atuk kamu yang saya panggil pak lang.

   Delete
 2. saya sebenarnya telah lama mencari salahsilah keturunan saya, apa yg saya tahu asal aruah bapa dari kuala lipis dan mak pla drp pekan, bapak dari jawa pagaruyung, datuk saya org kaya lipis, tp sya masih blm dpt jwpannya lg. tuk atau moyang sya raja ahmad, tok perempuan raja pah, raja mansur.. tp nama ayahda sya raja othman tak penah saya jpa dlm carta keturunan, saya tak tahu knp ke2 org tua sya tak pernah cerita latar belakang keturunannya. apa yg sya tahu aruah ayahda merajuk hati lalu membawa diri,sejak tu aruah ayahda tak lg pijak kan kakinya kePahang. tlg saya klu ada sesiapa yg blh tlg patik

  ReplyDelete
  Replies
  1. ade pulak dari jawa pagaruyung.sumatera dan jawa dua pulau berbeza.sebab tu aku cakap orang malaysia ni banyak yang bodoh sebab main cakap sahaja.dibilang bodoh marah. sebelum cakap kaji dulu.
   nasib baik ko anon

   Delete
  2. kasarnya cara menegur.... biadapnya

   Delete
  3. kasarnya cara menegur tu... nampak biadapnya

   Delete
 3. Dear Tunku,

  Read your blog. We have corresponded previously. I noticed the photo of the MCCK boys, my grand uncle, the late Raja Shahabuddin bin Raja Bilah, the son of Penghulu Mukim Blanja, Perak standing on the extreme left.

  Fatimah Adnan
  Ipoh

  ReplyDelete